مدیرکل برنامه ریزی و نظارت هیات امنا در گفتگو با اعتماد آنلاین: کاشت حلزون گوش همیشه در اولویت برنامه وزارت بهداشت بوده است / 800 دستگاه پروتز خریداری شده است / تا ابتدای تابستان 97 همه بیماران عمل میشوند
کمبود عمل جراحی کاشت حلزون مشکلی است که در چند روز گذشته خانوادههای کودکان کمشنوا را مقابل وزارت بهداشت جمع کرد. اعتراض این خانوادهها به تأمین نشدن پروتز کاشت حلزون برای فرزندانشان بود. اما در جلسه ای که با حضور نمایندگان این کودکان و مدیران وزارت بهداشت و هیات امنای صرفه جویی ارزی برگزار شد، مقرر شد مشکل آنها بهزودی حل شود.
اعتمادآنلاین | مرجان خسروی- خانواده کودکان در انتظار کاشت حلزون میگویند که امسال در هر بیمارستان به ازای 60 تا 90 بیمار تنها 10 یا 15 عمل جراحی انجام میشود. این در حالی است که عمل پروتز گوش یک فرصت طلایی دارد و طبق نظر برخی پزشکان اگر سن کودک از دو سالگی بگذرد، دیگر درمان قطعی نخواهد داشت همین موضوع خانوادهها را نگران کرده است.
آنها وزارت بهداشت و درمان را مقصر اصلی میدانند و میگویند تعداد خرید و واردات دستگاههای پروتز آنقدر کم است که تأمینکننده همه بیماران نیست. آنها میگویند وزارت بهداشت از ابتدای سال 96 تنها 200 دستگاه پروتز گوش را تأمین کرده است. البته این آمار از سوی حسین قریب رئیس هیئتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران تأیید نمیشود. او به اعتمادآنلاین میگوید: «طی 9 ماه اول سال جاری 420 مورد عمل کاشت در مراکز کاشت حلزون کشور انجام شده است».
همچنین دکتر هومن نریمانی، مدیرکل برنامهریزی و نظارت هیئتامنای صرفهجویی ارزی هم به اعتمادآنلاین میگوید: «درمان کودکان نیازمند به پروتز همیشه در برنامه ما وجود داشته است. اینطور نیست که با تجمع مردم و اعتراضها برای درمان و تسریع عملهای جراحی تازه به فکر بیفتیم».
او ادامه میدهد: «همینطور که پیش از این اطلاعرسانی کردیم، ما در سالهای گذشته مشکل بودجه برای کاشت حلزون داشتیم. امسال هم قرار بود که 40 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شود که اکنون ۲۰ میلیارد تومان محقق شده است. هرچند قول مساعد برای پرداخت آن داده شده است اما در همه این مدت برای اینکه روند درمان دچار مشکل نشود، هزینهها را از محل تسهیلات اعتبار بودجه هیئتامنای صرفهجویی ارزی تأمین کردیم و با شرکتهای سازنده دستگاه قرارداد بستیم».
نریمانی میگوید: «از ابتدای سال، 4 مناقصه برگزار کردیم که طی آن توانستیم 800 دستگاه پروتز خریداری کنیم. غیر از خرید این دستگاهها 420 عمل جراحی هم از ابتدای سال انجام شده است. تا آخر سال یک مناقصه دیگر هم برای خرید دستگاههای جدید خواهیم داشت».
او ادامه میدهد: «باتوجه به این آمار، ما کمبودی نسبت به دستگاه پروتز در کشور نداریم و تا پایان 3 ماه اول سال 97 تعداد کافی دستگاه برای کاشت حلزون برای ذخیره وجود خواهد داشت».
گفته میشود هر سال حدود 2 هزار و 500 کودک کمشنوای شدید تا ناشنوای مادرزادی متولد میشوند که سال گذشته از این تعداد 1000 تا 1200 بیمار تحت درمان کاشت حلزون قرار میگرفتند. اما امسال جراحی این بیماران 60 درصد کاهش داشته است و همین باعث شده تا مادر و پدران نگران مقابل وزارت بهداشت و درمان جمع شوند و با بنر و نوشتههایی که انتظار و اعتراضشان را نشان میداد، مطالبهگر جراحی هرچه زودتر کاشت حلزون شوند.
مدیر برنامهریزی هیئتامنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران در اینباره میگوید: «متأسفانه به خاطر تأمین دستگاهها، در عمل جراحی بیماران وقفه افتاد. اکنون باتوجه به اینکه مشکلی وجود ندارد با مراکز کاشت حلزون صحبت شده تا روند این جراحی سرعت بخشیده شود. برای همین هر روز زمان جراحی کمتر و کمتر خواهد شد».
خانوادهها نگران فرصت محدودی هستند که هر روز تأخیر آن حسرت یک عمر زندگی را به دنبال دارد. نریمانی طبق برنامهریزیهای انجام شده، خبرخوش دارد و میگوید: «ما جلسهای با والدین کودکان بیمار داشتیم که علاوه بر تبادل نظرات خوبی که داشتیم، قول دادیم افرادی که در نوبت عمل کاشت قرار دارند تا ابتدای تابستان سال 97 حتماً تحت درمان قرار بگیرند».
وی در پایان از کمک وزارت بهداشت و درمان در هزینه عمل کاشت حلزون میگوید: «هر جراحی و پروتز گوش 46 میلیون تومان هزینه دارد که از این میزان 40 میلیون توسط هیئتامنا تأمین میشود و پرداخت 6 میلیون تومان باقیمانده به عهده خانواده بیمار است. البته سازمان بهزیستی و برخی مؤسسات خیریه و سازمانهای مردم نهاد، بخشی از هزینههای مربوط به قدرالسهم بیمار را پرداخت میکنند».
لینک خبر در اعتماد آنلاین