تصمیم شرکت سهندطب درمان برای کمک به زلزله زدگان؛
بیمارانی که پروتز حلزون شنوایی آنها در زلزله غرب کشور آسیب دیده به صورت رایگان خدمات دریافت می کنند
شرکت سهند طب درمان یکی از قدیمی ترین شرکت هایی است که در زمینه تامین پروتز حلزون شنوایی مورد نیاز کودکان ناشنوا و کم شنوا مشارکت دارد و از ابتدای مسیر مساعدتِ هیات امنای صرفه جویی ارزی به بیماران نیازمند کاشت حلزون شنوایی، همراه و همگام با هیات امنا به ارایه خدمت به این بیماران پرداخته است. پس از زلزله اخیر در غرب کشور مطلع شدیم خانم قاسمی، رئیس هیئت مدیره شرکت سهند طب درمان تصمیم گرفته اند پردازشگر (Processor) بیمارانی که در زلزله مذکور آسیب دیده را بدون دریافت هزینه تعمیر و یا تعویض کنند. در شرایطی که تمام مردم کشور با نهایت مهربانی به شکل های مختلف در حال تهیه اقلام مورد نیاز بازماندگان زلزله ویرانگر و غم بار غرب کشور هستند و هر کسی فراخور توانایی خود اقدام به کمک به هموطنان زلزله زده استان کرمانشاه می کند، نوع کمکی که خانم قاسمی برای آسیب دیدگان این زلزله در نظر گرفته در نوع خود جالب توجه است و در این شرایط سخت می تواند کمک بزرگی به خانواده هایی باشد که پردازشگر فرزند دلبندشان در این حادثه از بین رفته و گوشه ای از آلام بسیار آنها را التیام بخشد. از همین رو گفتگویی با ایشان انجام دادیم تا بیشتر از جزئیات تصمیمی که گرفته اند آگاهی پیدا کنیم:
- ابتدا سابقه کوتاهی از فعالیت شرکت بفرمایید و اقداماتی را که تا کنون از طریق هیات امنای صرفه جویی ارزی در زمینه کاشت حلزون شنوایی انجام داده اید تشریح کنید.
حدود 25 سال پیش کار خود در زمینه کاشت حلزون شنوایی در ایران آغاز کردیم. اولین شرکتی بودیم که نمایندگی کمپانی کاشت حلزون شنوایی کوکلئار (cochlear) را برای جمهوری اسلامی ایران دریافت کردیم. از آن زمان در حال خدمت به بیماران نیازمندِ کاشت حلزون شنوایی هستیم. با سه ایمپلنت شروع کردیم و در حال حاضر حدود 7500 کاربر کاشت حلزون شنوایی داریم.
از روزی که آغاز به کار کردیم، فعالیت هایمان را با هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران انجام می دادیم. به هیچ عنوان کار خصوصی انجام ندادیم؛ یعنی شرکت ما تنها از طریق هیات امنای صرفه جویی ارزی تامین کننده پروتز حلزون شنوایی مورد نیاز در کشور بوده است.
- تا امروز حدودا چه تعداد پروتز از توسط شرکت شما و از طریق هیات امنا به درمان کودکان ناشنوا و کم شنوا تامین شده است؟
تا امروز حدود 8000 سیستم توسط شرکت ما و با همراهی هیات امنا تامین شده است. در حال حاضر نیز 7500 کاربر داریم. اختلاف 500 عددی بین تعداد کاربران و ایمپلنت ها نیز به این دلیل است که چندین سال قبل، هیات امنا اقدام به «به روزرسانی» دستگاه ها کرد و پردازشگرهای نسل قدیمیِ خارج از رده ی موجود در کشور را از دور خارج و سیستم های جدید را جایگزین آن ها کرد. پس این اختلافِ حدود 500 عددی به دلیل 1. به روزرسانی سیستم های از رده خارج و جایگزین کردن آن ها و 2. خرید ایمپلنت های خاص از جمله ایمپلنت های ABI یا short electrode و ... می باشد.
- به نظر شما مساعدت هیات امنا به این عمل و مدیریت راهبردی هیات امنا در پروژه کاشت حلزون شنوایی در کشور تا چه میزان مسیر انجام این عمل را برای خانواده کودکان نیازمند کاشت حلزون شنوایی هموار کرده است؟
اگر از من می پرسید، پاسخ می دهم صد در صد. چرا که به دلیل سابقه کاری ای که در کشور در این زمینه دارم _که تصور می کنم بیشتر از هر شخص دیگری است که در این زمینه فعالیت می کند- و با بیماران زیادی تعامل داشتم، بر اساس مشاهدات من از بین 7500 بیماری که تا به امروز تحت عمل کاشت حلزون شنوایی قرار گرفته اند، کودک کر و لالی که از قشر مرفه جامعه بوده باشد، بیش از 10% نبوده است. همه این کودکان از قشر محروم و کم درآمد جامعه ایران هستند.قشری که مطمئناً نمی توانستند با هزینه شخصی، عمل کاشت حلزون شنوایی کودک خود را انجام دهند. حتی در حال حاضر که خانواده این کودکان با مساعدت های هیات امنا تنها درصد کمی از هزینه پروتز (6 میلیون تومان از 46 میلیون تومان) را پرداخت می کنند، دچار مشکلات متعدد هستند و از پسِ پرداخت این مبلغ برنمی آیند؛ چه برسد به این که تمام هزینه حدود 46 میلیونی عمل کاشت حلزون شنوایی را پرداخت کنند. به جرات می گویم که بدون مساعدت هیات امنای صرفه جویی ارزی، انجام این عمل در ایران غیرممکن بود. و اگر چنین عملی در کشور انجام نمی شد، 7500 کودکی که امروز توانایی شنیدن و حرف زدن را دارند و به عنوان عضوی عادی از جامعه محسوب می شوند، بدون قدرت شنیدن و حرف زدن قطعا در این جامعه امکان مشارکت و فعالیت سودمند نداشتند و مشکلی بر مشکلات خانواده کم درآمد خود می افزودند.

- وضعیت این عمل در ایران را چطور ارزیابی می کنید؟
من فقط ارزیابی هایی که در دنیا شده است را برایتان بازگو می کنم؛ ما در خاورمیانه حرف اول را در عمل کاشت حلزون شنوایی می زنیم. کاشت حلزون در ایران به 4 شاخصه در دنیا معروف است: 1.هیات امنای صرفه جویی ارزی با نام اختصاری HOA که همه دنیا آن را می شناسند. به دلیل مساعدت هایی که به عمل کاشت حلزون شنوایی انجام می دهد. 2. تیم جراحی بسیار قوی که در عمل کاشت حلزون شنوایی داریم. 3. اودیولوژی (Audiology) یا شنوایی شناسی سرآمدی که داریم. و 4. گفتاردرمانی بسیار قوی ای که در کشور داریم. این 4 تیم در ایران، در سرتاسر دنیا حرف اول را می زنند و همه راجع به این مساله صحبت می کنند.
درباره مساعدت هیات امنا به این عمل نیز باید خاطر نشان کنم که در هیچ کشوری چنین حمایتی از بیماران انجام نمی شود. زمانی که ما این کار را با همکاری هیات امنا آغاز کردیم، در هیچ یک از کشورهای دنیا چنین حمایتی انجام نمی شد. هرچند بیمه ها در برخی کشورها این عمل را تحت پوشش قرار می دهند ولی خیلی متفاوت است با وقتی که یک ارگان دولتی یا غیردولتی مدیریت این کار را در دست بگیرد و از این عمل حمایت مالی انجام دهد. به تازگی برخی از کشورهای خاورمیانه مثل عربستان با الگوبرداری از تجربه موفق ایران این کار را آغاز کرده اند و وزارت بهداشت آنها کاری مشابه را انجام می دهد. ولی در گذشته به هیچ وجه چنین حمایتی وجود نداشت. لذا کشور ایران از باسابقه ترین و باتجربه ترین کشورها در این زمینه است. در دنیا نیز یکی از سرآمدترین کشورها هستیم. در همه جای دنیا وقتی اسمی از کاشت حلزون شنوایی ببرید، ایران را به عنوان یکی از پیشرفته ترین کشورهای این حوزه نام می برند و به کل پروسه ای که در ایران انجام می شود ایمان دارند و آن را تحسین می کنند. در حقیقت الگوی سایر کشورها در زمینه کاشت حلزون شنوایی هستیم. در تمام کنگره ها و همایش های مهمی که در دنیا در این زمینه برگزار می شود، ایران و پزشکان ایرانی نقشی تاثیرگذار و کلیدی ایفا می کنند.
- نحوه ارایه خدمات شما به کودکان کاشت حلزون شده بعد از اتمام دوره گارانتی پروتز به چه صورتی است؟
کودکان به محض این که تحت عمل جراحی قرار می گیرند توسط ما در سایت رسمی شرکت کوکلئار رجیستر می شوند و می توانند در اقصی نقاط دنیا از خدمات این شرکت بهره مند گردند. چنانچه در هرجای دنیا مشکلی برای پروتز حلزونی بیمار بوجود آید بیمار می تواند با مراجعه به نزدیکترین مرکز کاشت حلزون، مشکل خود را برطرف کند. در ایران نیز بعد از اتمام زمان گارانتی، به طرق مختلف به بیماران خدمات ارایه می دهیم؛ همانطور که 25 سال است در حال خدمت به این بیماران هستیم. برادر بنده مرحوم دکتر قاسمی در سال های آغاز این عمل در ایران با دکتر شیبانی موسس هیات امنا جلسات مختلفی برگزار و اعلام کرد به عنوان کسی که این مسیر را آغاز کرده و در ایران حضور ندارد دوست دارد به کودکان ایرانی کمک کند؛ بر این اساس تصمیم گرفت بعد از پایان دوران گارانتی دستگاه ها، لوازم یدکی مربوط به پروتزِ کودکان مورد کاشت حلزون قرار گرفته را با 50 درصد تخفیف به آنها ارایه کند. این کار در همان سالها آغاز شد و امروز که حدود 10 سال از فوت ایشان می گذرد ما همواره سعی کرده ایم این کار را ادامه دهیم.

- با توجه به این که اکثر کودکان کاشت حلزون شده متعلق به خانواده های قشر کم درآمد جامعه می باشند، جهت ارایه خدمات به این بیماران به جز درصد تخفیف هایی که در سوال قبل فرمودید، تسهیلات دیگری توسط شرکت شما در نظر گرفته شده است؟
علاوه بر تخفیف های لوازم یدکی، کلیه خدماتی که توسط شرکت ما به بیماران ارایه می شود به صورت اقساطی از بیمار دریافت می شود. هیچ بیماری به صورت نقدی هزینه های درمانی را پرداخت نمی کند. حداکثر 30 درصد از کل هزینه به صورت نقدی دریافت می شود و مابقی هزینه ها طی اقساط مختلف و با توجه به شرایط مالی بیمار از وی دریافت می گردد.
- گویا شما تصمیم گرفته اید به تمام کودکانی که پروتز حلزون شنوایی آنها در زلزله کرمانشاه دچار صدمه شده خدمات رایگان ارایه دهید. کمی درباره این موضوع صحبت کنید.
پس از زلزله ناگوار در غرب کشور، در اولین جلسه هیئت مدیره شرکت بنده عنوان کردم که تصمیم دارم به زلزله زدگان کرمانشاه کمک کنم. با مذاکراتی که در این جلسه بین اعضای هیئت مدیره شرکت انجام شد و مشورت اعضا، به این نتیجه رسیدیم که به جای این که مبالغ نقدی یا اقلامی مثل پتو و چادر و ... به مناطق زلزله زده ارسال کنیم، به بچه های کاشت حلزون شده خودمان کمک کنیم؛ و این شد که تصمیم گرفتم خدمات رایگان به کودکانی که پردازشگرهای حلزون شنوایی آنها در این زلزله دچار آسیب شده ارایه دهم. سپس لیست کودکانی را که از مناطق زلزله زده استان کرمانشاه تحت عمل کاشت حلزون قرار گرفتند استخراج کردیم تا بتوانیم اطلاعاتی از تعداد بیمارانی که احتمال آسیب دیدگی پروتز آنها در این زلزله وجود داشته کسب کنیم. همان روز نیز به تعدادی از رسانه ها اعلام کردیم که چنین تصمیمی داریم و این تصمیم را به صورت رسمی اطلاع رسانی کردیم. بسیار خوشحال هستم که چنین تصمیمی گرفتیم و امیدوارم بتوانیم دردی از دردهای فراوان این هموطنان عزیز را درمان کنیم.
- تعداد تقریبی کودکانی که ممکن است پروتز آنها در زلزله دچار آسیب شده باشد مشخص نیست؟
بر اساس لیستی که تهیه شده تعداد کودکانی که از استان کرمانشاه کاشت حلزون شنوایی شدند بسیار زیاد است، ولی کسانی که محل زندگی آنها در مناطق تخریب شده بوده–بر اساس آدرس و اطلاعاتی که زمان انجام این عمل ارایه می دهند- حدود 20 الی 30 نفر است. البته تا امروز نیز حدود 4-3 نفر تماس گرفته اند که با بررسی اسناد و سوابق، متاسفانه مطلع شدیم اصلاً در مناطق زلزله زده نبودند! به همین دلیل با مساعدت هیات امنا و شخص دکتر قریب ریاست محترم هیات امنا مقرر شد به استانداری کرمانشاه اعلام کنیم تا برای راستی آزماییِ این که این کودکان واقعا از مناطق زلزله هستند یا خیر، تاییدیه ای برای ما صادر کنند. با مرکز کاشت حلزون شنوایی همدان نیز هماهنگی هایی انجام شده تا این پروژه تحت نظارت آنها انجام شود. به دلیل اینکه کرمانشاه مرکز کاشت حلزون شنوایی ندارد و نزدیکترین مرکز کاشت به کرمانشاه همدان است، با مرکز کاشت همدان ارتباط برقرار کرده ایم که آنها نیز همکاری خوبی داشته اند. متاسفانه مشکلاتی وجود دارد که مجبور هستیم با تاییدیه مراکز معتبر این کار را انجام دهیم چرا که درخواست کنندگانی داشته ایم که از مناطق زلزله نبوده اند؛ لذا به تاییدیه ارگانی که سکونت فرد در مناطق زلزله زده را رسما تایید کند نیاز داریم. البته بر اساس آدرس هایی که از بیماران داریم از اینکه حدود 15 نفر به طور قطع در مناطق آسیب دیده بوده اند اطمینان داریم که در لیست مشخص شده اند. یکی از این افراد نیز همین امروز پردازشگرِ حلزون شنوایی آسیب دیده خود را برای ما ارسال کرده است.
- پس با ارسال اولین پروتز آسیب دیده از مناطق زلزله زده، این کار رسما آغاز شده؟
بله، همین امروز (4 آذر 1396) اولین بیمار ساکن مناطق تخریب شده در زلزله کرمانشاه، پردازشگر حلزون شنواییِ آسیب دیده خود را برای ما ارسال کرده است. خانم رها حسینی از شهرستان جوانرود از توابع استان کرمانشاه به عنوان اولین نفر پردازشگر آسیب دیده خود را برای ما ارسال کرده که به طور کامل در زلزله از بین رفته است. با بررسی انجام شده روی این دستگاه مشخص شد که این دستگاه به طور کامل آسیب دیده و باید به طور کامل تعویض گردد که هزینه ای حدود 20 الی 30 میلیون تومان در پی خواهد داشت. بر اساس میزان تخریب نیز هزینه تعمیر و تعویض قطعات دستگاه متفاوت خواهد بود. حدود 3-4 نفر دیگر نیز تماس گرفته اند که مطلع هستیم از مناطق تخریب شده در زلزله تماس گرفته اند و به زودی دستگاه های آسیب دیده آنها نیز به دست ما خواهد رسید.

- نحوه ارایه خدمات و همچنین اطلاع رسانی به زلزله زدگان چگونه است؟
در حال حاضر چند کانال تلگرامی داریم که از طریق آنها این خبر را به اطلاع کسانی که تحت این عمل قرار گرفته اند رسانده ایم؛ کانال تلگرام شرکت، کانال بنیاد خیریه شنوایی بخشی شفاء «بخشش»، کانال گفتاردرمانی، کانال شنوایی درمانی، کانالی که تعداد بسیار زیادی از بیماران در آن عضویت دارند و .... ؛ اعضای این کانال ها به سرعت به دوستان و همشهریان خود اطلاع می دهند. چند نفر از کاربران نیز گروهی دارند که تعداد اعضای زیادی دارد و یکدیگر را از اخبار کاشت حلزون مطلع می کنند؛ در آن گروه هم رسما اعلام کردیم. در چندین رسانه هم این خبر منتشر شده و می توانم ادعا کنم کسانی که باید از آن مطلع می شدند، از طریق همین راه ها مطلع شده اند. نامه هایی نیز به صورت جداگانه به هیات امنای صرفه جویی ارزی، دکتر هاشمی ریاست کمیته علمی کمیسیون کشوری کاشت حلزون شنوایی، شورای عالی پزشکی وزارت بهداشت و ... ارسال شده است تا به صورت رسمی نیز به ارگان های دولتی اطلاع رسانی شده باشد. گواه این که بیشتر بیماران نیز از این موضوع اطلاع پیدا کرده اند، تماس هایی است که طی این روزها به ما شده است.
- پیش بینی شما از تعداد مراجعه کنندگان برای تعویض یا تعمیر پروتزها چند نفر است؟
بر اساس لیستی که استخراج شده و اطلاعاتی که از بیماران در این لیست وجود دارد، حدود 20 بیمار به طور مشخص در مناطق زلزله زده زندگی می کرده اند که نام آنها در لیست علامت گذاری شده است. ولی از شرایط دقیقی که دارند اطلاع خاصی نداریم و مشخص نیست که اصلاً پروتز آنها آسیب دیده یا خیر. لذا نمی توان پیش بینی درستی انجام داد و تعداد مشخصی را عنوان کرد.